الكساندر كالري با تبريك نوروز و آرزوي موفقيت و سلامتي براي مردم ايران در سال جديد در خصوص يك جلد كلام الله مجيد چاپ جمهوري اسلامي كه به ابتكار يك ايراني طي اين ماموريت به فضا برده بود گفت: من اين امانت را با خودم به ايستگاه فضايي بين المللي بردم و بازگرداندم و اينك در بسته وسايل شخصي من در ناو سايوز است.
الكساندر كالري كه از مركز آماده سازي پس از سفر، تلفني با خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در روسيه سخن ميگفت با تبريك نوروز و آرزوي موفقيت و سلامتي براي مردم ايران در سال جديد در خصوص يك جلد كلام الله مجيد چاپ جمهوري اسلامي كه به ابتكار يك ايراني طي اين ماموريت به فضا برده بود گفت: من اين امانت را با خودم به ايستگاه فضايي بين المللي بردم و بازگرداندم و اينك در بسته وسايل شخصي من در ناو سايوز است.
كالري تاكيد كرد كه پس از تحويل وسايل شخصي اش، اين قرآن را به سيروس برزو، تحليلگر فضايي و روزنامهنگار ايراني مقيم روسيه كه در پاسخ به اهانتهاي اخير به كلامالله مجيد در امريكا ايده انتقال يك جلد قرآن به ايستگاه فضايي بينالمللي از طريق وي را پيگيري كرده تحويل خواهد داد.
سيروس برزو كه چند سال پيش با انتقال مجموعهاي از كارت پستالهاي منقش به مينياتورهاي استاد فرشچيان توسط يك فضانورد روسيه، مبتكر برپايي نخستين نمايشگاه هنري در ايستگاه فضايي بينالمللي نيز بوده درباره چگونگي ارسال قرآن مجيد به ايستگاه فضايي بينالمللي به خبرنگار فناوري ايسنا گفت: چند سال پيش نخستين محموله ايراني را که شامل کارت پستال هايي از کارهاي استاد فرشچيان و کتاب تاليفيام بود، از طريق پاول وينوگرادوف، کيهاننورد سايوزتي.ام.آ-8 به فضا فرستادم. با توجه به نگاه الکساندر کالري، کيهاننورد نامدار روسيه به ايران و مردم ما و همچنين احترامي که وي به عقايد دينيمان دارد، پس از آن که مشخص شد، وي فرماندهي ناو کيهاني سايوز تي.ام.آ-01 ام را بر عهده گرفته است، تصميم گرفتم بار ديگر محمولهاي ايراني را توسط او راهي ايستگاه فضايي بينالمللي کنم.
برزو گفت: در پاسخ به اهانت اخيري که در امريكا به قرآن مجيد صورت گرفت، به اين نتيجه رسيدم که فرستادن قرآن مجيد، ميتواند عکسالعمل مناسب و پاسخ شايستهاي به اين حركت زشت باشد. به همين دليل پيشنهاد خود را با الکساندر کالري مطرح كردم. وي نيز که بارها با ارسال نامههاي تبريک به مناسبت موفقيتهاي علمي ايران، احترام خود را به ايران و ايرانيان نشان داده، با کمال ميل پذيرفت و قرار بر اين شد که قرآن مجيد را به ايستگاه فضايي بينالمللي برده و در پايان ماموريت، به زمين بازگرداند.
وي گفت: البته همان گونه که مطلعيد، حمل هرگونه محمولهاي به فضا مستلزم طي کردن مراحلي خاصي است. به همين دليل، لازم بود تا انجام کامل مراحل، صبر کنيم. خوشبختانه اين مراحل با موفقيت انجام شد.
كالري كه 25 اسفندماه در پايان سفري 159 روزه به زمين بازگشته و نام خود را به عنوان دومين فضانورد با طولانيترين ميزان پرواز به فضا ثبت كرده در خصوص ماموريت سايوز TMA-01M هم به ايسنا گفت بيش از 40 آزمايش اصلي در برنامه پرواز وجود داشت كه وي و همكارش، توانستند همه آنها را به انجام برسانند.
كالري، عملكرد كيهانپيماي سايوز را در اين ماموريت عالي توصيف كرد و اظهار داشت: سايوز با سامانه هاي كاملا جديد ديجيتال تواناييهايي عالي از خود نشان داد. تمام مراحل پرواز ناو ثانيه به ثانيه طبق برنامه انجام شد.
اين سامانه ها نسبت به نوع بسيار سبك تر هستند به همين دليل توانايي حمل بار سايوز را بالا مي برند.
وي از روند فرود كيهان پيما در شرايط سخت آب و هوايي هم اظهار رضايت كرد و گفت: 12 بالگرد و دو هواپيما در عمليات نجات شركت داشتند. هر فرود ويژگي هاي خود را دارد. فرود فعلي متوسط بود يعني مي توان آن را بازگشت نسبتا آرام ناميد.
سايوز تي.ام.آ-01 ام به فرمانده الکساندر كالري در حالي كه اولگ اسكريپوچكا و اسکات کلي نيز بر عرشه آن حضور داشتند، پس از سفري تقريبا 159 روزه در 16 مارس 2011 در وضعيت آب و هوايي بسيار بد در نزديکي ارخالق در شمال مرکزي قزاقستان فرود آمد.
شرايط آب و هوايي منطقه خوب نبود، دما به 20 درجه زير صفر مي رسيد و باد شديد كه به داخل چترنجات افتاد، چند متر آنرا بر روي پهلو بر روي زمين پوشيده از برف كشاند.
گروه نجات خيلي زود توانستند كنترل شرايط را به دست بگيرند و به كمك فضانوردان آمدند. سپس با بالگرد براي معاينات هاي اوليه پزشکي به كوستاناي بردند.
بعد از ظهر همين روز، كالري و اسكريپوچكا با هواپيما به فرودگاه چكالفسكي در مجاورت شهرك ستاره اي، محل زندگي و آموزش فضانوردان بازگشتند اما اسکات کلي مستقيما به هوستون پرواز كرد.
آلکساندر کالري روز 13 مه 1956 در يورمالا از جمهوري لاتيويا شوروي سابق به دنيا آمد. در سال 1979 از انستيتوي فيزيک و فناوري مسکو فارغ التحصيل شد. در 1983 توانست موفق به دريافت درجه مهندسي در رشته مکانيک سيالات و پلاسما شود.
وي از سال 1979 يعني بلافاصله پس از فارغ التحصيل در دفتر طراحي فضايي کاراليف مشغول به کار شد. از جمله کارهاي او شرکت در طراحي و ساخت ايستگاه مداري مير بود. در 1984 به عنوان نامزد فضانوردي از طرف موسسه انرگيا که دفتر طراحي زير مجموعه آن است معرفي شد و دوره ويژه اين حرفه را در 1986 به پايان رساند طي سال هاي 1987 تا 1992 به عنوان نامزد سفر به ايستگاه مداري مير آموزش ديد و تمرين کرد.
نخستين سمت رسمي او به عنوان فضانورد، شرکت در گروه جانشين سرنشينان سايوز تي.ا.-4 بود. از اين پس او در اين نقش در تمرين و آموزش فضانوردان سفينه هاي مختلف شرکت داشت.
سرانجام در 17 مارس 1992 توانست به عنوان مهندس پرواز با ناو کيهاني سايوز تي.ام-14 به فضا سفر کند و تا 10 اوت در مدار زمين به سر برد. سفر فضايي او جمعاً 145 روز و 14 ساعت و 10 دقيقه و 33 ثانيه طول کشيد.
سفر فضايي دوم کالري در 17 اوت 1996 آغاز و در 2 مارس 1997 به پايان رسيد. در اين مدت وي و همکارش در ايستگاه مداري مير فعاليت داشتند. در اين سفر او 196 روز و 17 ساعت و 26 دقيقه و 13 ثانيه در فضا به سر برد.
سومين پرواز مداري کالري مدت کمتري داشت. او در 4 آوريل به فضا پرتاب شد و پس از سفري که 72 روز و 19 ساعت و 42 دقيقه و 16 ثانيه طول کشيد به زمين برگشت.
در سفر بعدي، « مايکل فوآل » کيهان نورد آمريکايي او را همراهي مي کرد. اين دو نفر با « سايوز تي ام آ-3» در 18 اکتبر 2003 به فضا پرتاب شدند. ناو آنها به ايستگاه فضايي بين المللي » پيوست. کالري و فوآل پس از 195 روز اقامت در فضا، روز 29 آوريل 2004 به زمين بازگشتند.
به گزارش ايسنا، سفر اخير او كه با سايوز تي.ام .آ-01 ام صورت گرفت از 7 اكتبر 2010 آغاز شد و 159 روز و 8 ساعت و 44 دقيقه ادامه داشت.
الكساندر كالري عنوان دويست و شصت و پنجمين فضانورد جهان، هفتاد و سومين فضانورد روسيه را در تاريخ فضانوردي دارد.
وي طي پنج سفر فضايي، رکوردي معادل 769 روز و شش ساعت و 37 دقيقه پرواز فضايي را به دست آورده است و در جايگاه دوم پس از سرگئي كريكالف قرار دارد كه در جريان شش سفر مداري ، 803 شبانه روز در فضا بوده است.