چهارمین رقابت رصدی صوفی رازی ایران در روزهای هفتم و هشتم مهرماه 1390 در کمپ کویری شهداد در استان کرمان برگزار گردید. ميزبانان اين رقابت رصدی در کرمان هستهی پژوهشي نجوم دانشگاه شهيد باهنر، شركت پيشگامان نجوم كوير، انجمن هلال كوير، انجمن نجوم سمپاد كرمان و انجمن نجومي افلاك كوير بودند.
اعضای دبیرخانهی رقابت با نظارت اعضای محترم شاخهی آماتوری انجمن نجوم ایران شامل سیدعلیاصغر ربانی(دبیر علمی رقابت)، محمدجواد پیشگویی(دبیر اجرایی در کرمان)، سید فیروز حسینی نسب(مسوول تیم تدارکات) و امین ناظمی(مسوول کمیتهی تبلیغات) بودند. علاوه بر این افراد، جمعی از اعضای گروههای نجومی کرمان، دبیرخانهی رقابت را در امر برگزاری یاری رساندند. بیتردید بدون همکاری خالصانه و صمیمانهی این تیم برگزاری برنامه در بازهی زمانی سه هفتهای امری محال و دشوار مینمود.برای اجرای رقابت چهارم از روز 7 شهریور تا 4 مهرماه جمعا 6اطلاعیه توسط دبیرخانه صادر شد. پس از ثبتنام اولیه تعداد 125 نفر برای شرکت در رقابت ثبتنام نمودند. تعداد شرکتکنندگان نهایی در دو بخش رقابت رصدی و عکاسی 85 نفر اعلام گردید. شرکت کنندگان در رقابت از شهرهای اردبیل، اردستان، اصفهان، بابل، بندرعباس، بوشهر، تهران، رشتخوار، زاهدان، ساری، سمنان، شاهرود، شهرضا، شیراز، قائمشهر، قاین، کاشان، کرج، کرمان، کرمانشاه، مشهد، نوشهر، نیشابور و همدان بودند.
چهارمین رقابت صوفی رازی ایران با حمایت و تلاش نهادها، موسسات دولتی و غیردولتی و افراد زیادی امکانپذیر شد. حامیان برنامه در کرمان، استانداری کرمان بهویژه معاونت سیاسی امنیتی استانداری کرمان، دانشگاه شهید باهنر کرمان، فرمانداری کرمان، حوزهی هنری سازمان تبلیغات اسلامی کرمان، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، فرماندهی انتظامی استان کرمان، فرماندهی انتظامی شهرستان کرمان، سپاه پاسداران استان کرمان، شهرداری کرمان، شهرداری سیرجان، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمان، صدا و سیمای مرکز کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی کرمان، ادارهی کل آموزش و پرورش استان کرمان، جمعیت هلال احمر کرمان، بخشداری شهداد، شرکت پیشگامان کویر دیار کریمان، آموزش و پرورش شهداد، هواپیمایی ماهان، بانک تجارت کرمان و شرکت گل گهر سیرجان اشاره نمود. علاوه بر این، شرکتها و موسسات دیگری نیز این برنامه را به طرق گوناگون پشتیبانی نمودند. فروشگاه آسمان شب(اعطای بن تخفیف 20 درصدی خرید محصولات این شرکت به برندگان و بن 5 درصدی تخفیف به سایر شرکت کنندگان در برنامه و همچنین اهدای کارتپستالهای نجومی)، مجلهی نجوم( اهدای جدیدترین شمارهی مجله به کلیهی شرکتکنندگان)، مجلهی آسمان شب(اهدای جدیدترین شمارهی مجله به کلیهی شرکتکنندگان)، شرکت دیدآسمان اصفهان نمایندهی فروش محصولات اپتیکی صاایران(اهدای دوربین دوچشمی 90×20 و پوينتر لیزري آسمان به کلیهی برندگان).- این برنامه شاهد حضور چهرههای شاخص علمی و نجومی ایران بود که برای شرکت در برنامهی تجلیل از مقام علمی پدر نجوم کرمان، «جناب آقای دکتر سیدجلیل فاطمی» در جمع رصدگران چهارمین رقابت رصدی ایران حضور یافته بودند. جناب آقای دکتر سپهر اربابی، جناب آقای دکتر محمدحسین امیدیانی، جناب آقای دکتر علی عجبشیری زاده، جناب آقای دکتر احمد کیاستپور، سرکار خانم دکتر داوودیفر، آقای دکتر بهمن آبادی، جناب آقای محمدمهدی مطیعی، جناب آقای سیاوش صفاریانپور، جناب آقای پورنگ پورحسینی، جناب آقای محمد رحیمی و تعدادی از پژوهشگران و محققان ایران از جمله میهمانان ویژهی این برنامه بودند.
مختصری از اجرای برنامه:
- میهمانانی که پیش از غروب چهارشنبه به کرمان رسیده بودند طبق برنامه، پس از اسکان و پذیرش به بازدید از آثار دیدنی شهر کرمان از جمله مجموعهی گنجعلیخان و بازار پرداختند.
- در خلال مراسم افتتاحیه، آیین پاسداشت مقام علمی پدر نجوم کرمان «دکتر سید جلیلالدین فاطمی» برگزار گردید. در این مراسم که با حضور شخصیتهای برجستهی علمی ایران، مسوولین عالیرتبهی استان کرمان، نمايندگاني از انجمن نجوم ايران و شاخه آماتوري انجمن برگزار شد ابتدا دبیران اجرایی و علمی این رقابت گزارش و توضیحات کوتاهی دربارهی روند اجرایی برنامه به استحضار حاضران رساندند. سپس چند تن از میهمانان عالیقدر سخنانی دربارهی شخصیت و فعالیتهای علمی دکتر سیدجلیلالدین فاطمی ایراد کردند.
- شرکتکنندگان پس از صرف ناهار، به سمت محل برگزاری رقابت در کمپ کویری شهداد، رهسپار شدند. رصدگران پس از دریافت ابزارها به 49 گروه در دو رده تلسکوپی و دوربین دوچشمی دسته تقسیم و در محلهای مشخصشده مستقر شدند. جناب آقای قمرینژاد، ناظر داوري رقابت، پیش از آغاز رقابت در جلسهی هماهنگی با داوران، به مرور قوانین داوری این دوره پرداختند. ایشان همچنین کمکداوران و گروهبندیهای داوران را مشخص نمودند. در این دوره با نظر ایشان، داوران در میانهی رقابت جای خود را تعویض نمودند تا اشتباهات احتمالی داوری تاثیری بر نتایج گروهها نداشته باشد.
- داوران این دوره آقای سیدمصطفی امام، آقای احمد کریمی، آقای کاظم کوکرم، آقای محمدحسین الماسی، آقای علی فتح اله زاده، آقای مجید الهی، آقای تیمور سیفالهی، آقای سعید بهرامی نژاد و آقای احسان رستمی زاده بودند.
همچنین کمکداوران این رقابت که داوران را در ثبت اجرام تاییدشده یاری رساندند عبارت بودند از خانم ساناز مصطفیزاده (که بهصورت افتخاری قبول زحمت نمودند)، خانم مانیا رهبان، خانم شکرچی، خانم سمیه حاجخلیل، خانم طیبه قربی، خانم الهام محسنی، خانم سمیه برهانی، خانم فائزه غلامعلینژاد، خانم ساره امیدواری، خانم محبوبه سنجری و آقای آرمان وزیری. در شب رقابت خانم مرضیه جلال کمالی تیم نوپای رصدی شهداد را با آموزش صورتهای فلکی و رصد اجرام غیرستاره ای یاری دادند.
- لیست اجرام رقابت شامل 130 جرم منتخب از فهرستهای گوناگون اجرام غیرستارهای به همراه اجرام ثبتشده توسط دانشمند ایرانی «عبدالرحمن صوفی رازی» بود. 110 جرم در اطلاعیههای قبل از آغاز رقابت معرفی شده بود و برای آزمودن مهارتهای رصدی شرکتکنندگان 20 جرم دیگر نیز در ابتدای رقابت توسط داوران به رصدگران ارائه شد. لیست اول، شامل اجرام عمومی برای دوچشمی و تلسکوپ و لیست دوم شامل اجرام اختصاصی هر ردهی ابزاری بود.
- بخشداری محترم شهداد با حضور و استقرار در محل، واژهی میهماننوازی را مجسم نمود. همچنین حضور یک پزشک، پرسنل محترم هلال احمر، یک دستگاه آمبولانس، یک خودروی آتشنشانی و چادر امداد و نجات، دلگرمی خاصی به برنامه بخشیده بود.
- حفاظت و امنیت منطقه و رصدگاه بدون تردید یکی از برگهای زرین این رقابت بود که به شایستگی توسط پرسنل محترم و خدوم فرماندهی انتظامی استان کرمان ورق خورد.
- رقابت و مسابقهی استقامتی رصدگران با اجرام آسمانی در ساعت 19:00 با سوت دبیر رقابت آغاز شد.
- حضور گرم «پورنگ پورحسینی» که ساعتی پس از آغاز رقابت احساس شد، انرژی رصدگران را برای ادامهی رصد دو چندان نمود.
- دوربین سیاووش صفاریانپور و همکار گراميشان اتفاقات زیبای رقابت را برای آینده در خاطر خود ثبت میکرد.
- گروه اعزامي از صدا و سیمای مرکز کرمان تا آخرین لحظات پیش از رقابت به تصویربرداری از رصدگران و ابزارشان پرداختند. این گروه با صبر و شکیبایی فراوان کار خود را در سختترین شرایط فنی انجام میدادند.
- بازهی اول رقابت در ساعت 22:30 به پایان رسید و رصدگران در بازهی 45 دقیقهای به صرف شام و استراحت کوتاه پرداختند. پس از آن با جابهجایی گروههای داوری، سوت آغاز نیمهی دوم زده شد و رصدگران تا ساعت 05:00 بامداد با یکدیگر به رقابت پرداختند.
- استراحت کوتاه، صرف صبحانه و جمعآوری ابزار رصدی و پس از آن حرکت بهسوی کلوتهای شهداد، و بازدید از زییاییهای کویر بخش بعدی برنامه بود. بعدازظهر جمعه، مراسم اختتامیه در «باغ شاهزاده ماهان» یکی از زیباترین باغهای ایرانی، آغاز گردید.
- مراسم اختتامیه با سخنرانی جناب آقای قمری نژاد، و تشکر ازآقای پوریا ناظمی، آقای كاظم کوکرم و آقاي محمد حسين الماسي از پیشگامان برگزاری رقابتهای رصدی و بنیانگذاران رقابت رصدی صوفی، آغاز شد. پس از آن، برنامه با سخنرانی آقای دکتر سپهر اربابی (مدیر توسعه رصدخانه ملی ایران) و آقای محمدمهدی مطیعی (مسؤول شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران) ادامه پیدا کرد. سپس آقای ربانی، به نمايندگي از طرف شاخه آماتوري و برگزاركنندگان برنامه، از سرکار خانم ساناز مصطفی زاده، به پاس چندین سال همراهی و تلاش در زمینهی برگزاری رقابتهای رصدی با تقدیم «لوح سپاس»، تقدیر و تشکر نمودند. در ادامه تقدیر از داوران و کمک داوران و پس از آن اعلام اسامی برندگان و اهدای جوایز آنان انجام شد.
- برندگان: در ردهی گروهی دو مقام اول، سه مقام دوم و یک مقام سوم توسط هیات داوران معرفی شدند. مقام اول: امیررضا کامکار و سروش مرتضوی از قاین(خراسان جنوبی) 124 جرم با دوربین دوچشمی، برندهی لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل2000000 ریال براي هر نفر، به همراه هدایای حامیان برنامه.
مقام اول: معین پاکجو و سینا خسروانی از مشهد 123 جرم با تلسکوپ، برندهی لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل 2000000 ریال براي هر نفر، به همراه هدایای حامیان برنامه.
مقام دوم: امیر بشیری نهنجی و فرزاد چگینی از همدان 122 جرم با دوربین دوچشمی، برندهی لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل 1500000 ریال براي هر نفر، به همراه هدایای حامیان برنامه.
مقام دوم: مهران قربانی از مشهد 119 جرم با تلسکوپ، برندهی لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل 3000000 ریال، به همراه هدایای حامیان برنامه.
مقام دوم: اسفندیار جهانگیری از اصفهان 119 جرم با تلسکوپ، برندهی لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل 3000000 ریال، به همراه هدایای حامیان برنامه.
مقام سوم: میثم سمیعی از اصفهان 117 جرم با تلسکوپ، برندهی لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل 2000000 ریال، به همراه هدایای حامیان برنامه.
در ردهی تیمی نیز تیم «سها» (حامد سلیمانی از تهران، ندا رییسی و سپیده سلمانیان از شاهرود، حسن روغنی از اردبیل، حمید کریمی از تهران و ندا آقابیگی از اصفهان) با 352 جرم به عنوان تیم برتر این دوره شناخته شدند. به این تیم لوح تقدیر، تندیس رقابت و جایزهی نقدی معادل 2000000 ریال براي هر نفر، به همراه هدایای حامیان برنامه اهدا شد.
همچنین دو تقدیر ویژه هیات داوران به تیمهای بوشهر و شهداد تعلق گرفت.
- تذکر ویژه: برای آندسته از عزیزانی که بنا به ضرورت در هنگام پذیرش، صدور «گواهی حضور» را درخواست نمودهاند این گواهی صادر شده است. چنانچه قبل از ترک کرمان موفق به دریافت آن نشدهاند میتوانند با آقاي محمدجواد پیشگویی به شمارهی 09356146600 تماس حاصل نمایند و با دادن نشانی پستی خود این گواهی حضور را از طریق پست دریافت کنند.
علیرغم تلاش و برنامهریزی دبیرخانهی رقابت، متاسفانه شاهد ناهماهنگیهایی نیز در برنامه بودیم که از این بابت از رصدگران و میهمانان عزیز پوزش میطلبیم. آنچه دیده شد؛ نتیجهی تمام تلاش تیم برگزارکننده نبود. امیدواریم شرکتکنندگان محترم محدودیتها و امکانات ما را در نظر داشته باشند و سپس منصفانه به نقد این برنامه بپردازند.
دبیرخانهی چهارمین رقابت رصدی صوفی ایران |