آب عنصری ضروری برای زیستپذیری و شکلگیری حیات است. شناسایی این عنصر در سیارههایی بیرون از منظومهی شمسی اولویتی مهم برای پژوهشگران بهشمار میآید. پژوهش اخیر بهبررسی این موضوع میپردازد که آیا تلألو نور یک سیاره میتواند نشان از اقیانوسهای سطحی در برون سیارات باشد یا خیر؟
به باور پژوهشگران اقیانوسهای سطحی در برون سیارهها، روی بازتاب ظاهری نور ستارهشان اثر میگذارد، به این اثر نیروی بازتابش میگویند. چنین افزایشی در نیروی بازتابش، باید در حالت هلالی سیاره دیده شود.
در این مدل نیازی به دیدن سطح کامل سیاره (مشابه ماه کامل از نقطه نظر ما) نیست، بلکه بازتاب نور ستارهی میزبان در حالت کوژ یا تحدب سیاره (مانند حالتی بین تربیع و ماه کامل) هم تشخیصپذیر است. حتی این امکان وجود دارد که یک برون سیاره را فقط با نگاه به هلال باریک آن، یعنی زمانی که بخش اندکی از نور نقرهای را بازتاب میکند مشاهده کرد.
درخشش در چشم
هلال سیارهی زهره، تصویر ارسالی از فضاپیمای مسنجر ناسا.
یکی از این پژوهشگران با تأکید بر اهمیت روشی اعتمادپذیر برای شناسایی اقیانوس روی برون سیارها بیان داشت: «اخترشناسان بسیار مشتاق به کشف چگونگی شناسایی اقیانوس در برون سیارهها هستند، زیرا زیستشناسان اطمینان دادهاند که آب مایع برای حیات آشنای ما یک ضرورت است. چالش اصلی این است که این ... ادامهی مطلب