بخش نخست گفتوگوی کانوت با سیروس برزو را هفتهی گذشته تقدیمانتان کردیم. امروز بخش دوم این گفتوگو را میخوانید.
سیروس برزو، یکی از پیشکسوتان عرصهی ترویج علم کشور است که تا امروز از هر موقعیتی برای معرفی علم، به ویژه فضا و فضانوردی استفاده کرده است. او روزنامهنگار، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ فضانوردی است و بیست سال گذشته را در کشور روسیه به تحقیق دربارهی فضانوردی و همچنین تدریس زبان فارسی پرداخته است. حافظ آهی، مستندساز و برنامهساز علمی در روز علم سال ۱۳۹۱ در گفتوگویی با سیروس برزو به سابقهی فعالیتهای ترویجی او در علم فضانوردی ایران پرداخته است.
گفتوگوکننده: حافظ آهی
وقتی دیدم مقالههایم در این زمینه منتشر میشود، دنبال همین کار را گرفتم. در آن زمان بیشتر ترجمه میکردم. اما در همان سالهای اول، بهتدریج به این نتیجه رسیدم که ترجمهی صرف، کار جالبی نیست. چون وقتی در کلاسهای درسم بعضی از مقالههای ترجمهای را با دانشآموزانم درمیان میگذاشتم میدیدم که بعضی جاها چشمهایشان ثابت میماند. یعنی متوجه نمیشدند که من چه میگویم. به همین دلیل از همان سالهای نخست شروع کردم که در یک موضوع از چند منبع مختلف تحقیق و بررسی و استفاده کردم. مثلاً وقتی یک پرواز فضایی انجام میشد من هم رادیوهای خارجی هم رادیوی ایران را گوش میکردم و روزنامهها و همهی منابع خارجی را که به دستم میرسید را میخواندم. از مطالعهی همهی اینها یک مطلب مینوشتم.
قطعاً در آن زمان کار سختی بوده و مثل امروز نبوده که دسترسی به منابع مجازی وجود داشته باشد یا دسترسی به کتابها و مجلههای مختلف ساده باشد.
بله بسیار سخت بود. یعنی الان جوانها اصلاً نمیتوانند ... ادامهی مطلب